molekul.kecil.adda: bila kamu menyayangi seseorang

bila kamu menyayangi seseorang

hye all ..
tiba2 ase mood nk update blog ..
bila ku cedeyh ..
d cnilah aku luahkan segalanya ..
ya, aku sedang kecewa ..
kecewa dgn aper yg berlaku pada kami ..
aku masih belum dpt berpk secara waras ..
masih belum mampu utk mendptkan kata putus ..
smua maslh pasti ade puncanya ..
tp aku masih lagi mencari ..
apa punca segala yg berlaku sekarang ..
SALAH aku ker ??
EGO ker aku ??
mungkin ..
siapa sedar akan kesalahan diri sdri ..
YA ALLAH ..
berilah aku kekuatan utk trus mencintai IKHQWAN ..
berikanlah aku jawpan utk segalanya ..
hanya pada MU aku memohon ..
:( :( :( :( :(
BILA KAMU MENYAYANGI SESEORANG ?

1.Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu hubunganberdasarkan perasaan, ia hanya akan gagal karena perasaan senantiasa berubah dari masa ke kemasa.

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sebenarnya seorang yang istimewa dan biarkan dianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia karena sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya karena dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.


3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sekali kali mencoba untuk mempermainkan keluhuran cintanya.


4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan membuat alasan supaya dia menerima cinta anda karena kelak, yang akan anda dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.


5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia karena dia telah cukup sempurna semenjak anda mulai terpikat padanya.


6. Percaya akan dirinya. Senantiasa berbaik sangka padanya, jika kita juga menginginkan begitu darinya . Pastikan anda akan senantiasa memperlakukan diri anda pada tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apalagi dia.


7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya karena selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.


8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, niscaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.


9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa alasan. Dia bukan hanya akan menangis kecewa dan kemudian meneruskan hidupnya seperti biasa, ketahuilah bahwa jiwanya akan mati secara perlahan.


10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, mendapatkan hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda peroleh setelah anda berjaya menyayanginya hingga akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah karena dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha dengan segala upaya untuk memenangkan cintanya, maka dengan itu haruslah anda juga berusaha untuk terus mencintai dirinya apapun keadaannya.
maseh menunggu jwapan utk segalanya  :(

2 comments:

nasha adlina said...

alololo, ikhqwan nama bf akak comel ni. sabar ye. (tak tahu nak nasihat apa) hehe. btw, akak, header tu sangat cun :))

Cik Dolly said...

agree sgt2 dear dgn entry diatas..
kiter kne terima pasangan kiter seadanya..bukan dgn mengikut perasaan
CiK DoLlY dAh fOlLoW Ur blOg
PlEasE fOlLoW My bLoG aT: http://cikdolly90.blogspot.com/