molekul.kecil.adda: Krabi Part 1

Krabi Part 1


Salam bloggers and readers .. hari ni server down kat opis .. so ade la masa saya nak mengarang untuk molekul kecik ni.. oleh sebab ramai yang request utk share pengalaman dan kos ke Krabi lepas, so saya rajinkan diri la mengarang utk info korang semua..

Sy ke Krabi pada 26 April – 28 April… nak nangis sbb xckup masa.. nyesal okey sbb supposly pegi luar Negara paling minimum 4 days la.. baru la rasa lega cikit nk bernafas.. hihihi .. tiket flight bli Asia Promo jer .. since februari lagi beli.. slagi boleh jimat kita jimat la.. hihihi.. xgtu kawan2??

Checklist before berangkat :
  • Make sure korang dah tukar duet ciap2 (currency 100baht    = rm11.35 duet Malaysia)
  • Pasport
  • Border pass
  • Sebatang Pen (untuk isi form putih yang diorg akan bagi bila dah sampai Krabi Airport 

Kos kami : 

  • Tiket Flight return for 2 adult : Rm450 (selepas add on hidden charge pilih seat)
  • Hotel kami stay hotel ** bintang jer : J Hotel (berdekatan Aonang Beach) sebelah Aonang Smile Hotel . kos rm300  (tempeh via Agoda)
  • Pakej 7 island sunset 699 baht seorng (x2 = 1398 baht) normal price 1200 baht seorng 
  • Pakej Phi Phi Island 999 baht seorng (x2 = 1998 baht) normal price 1800 baht seorng

:: J Hotel bersebelah dengan Aonang Smile Hotel ::

Bilik hotel mmg slesa sgt.. luas, besar dan yang penting wifi for each level .. korang nk upload gambr for every second pun boleh .. so bila rileks kat hotel kami on9 jer la .. hihihihi

 :: bilik hotel sgt bersih, sy kasi ***** bintang ::

:: bilik air yang sgt luas, boleh main lompat2 yer ::

Disebabkab flight kami pada pkul 7 pagi.. and this is first time kami nk berangkat dr KLIA2 for international departure so, kul3 pagi kami dah berangkat dr Gombak. Around kul 4.30 pagi kami sampai KLIA .. and we park at KLIA for 3 days. Agak mahal la.. maximum parking for 1day is rm46.. and for 3 days we paid rm116. Keselamatan mmg terjamin so byr mahal pun berbaloi..

:: hubby bayar parking ::

Kul5 kami check in then rehat2 tunggu azan subuh. After dah solat semua, baru kami pegi ke gate berlepas. Mmg tepat jam7 pgi kami berlepas dari KLiA2.. and around 8.30 pagi waktu Malaysia (7.30 pagi waktu Thailand) kami slamt sampai International Krabi Airport.

Airport diorang kecik jer.. and still using manual system.. so bila dah sampai korang kena isi borang putih yang stewardess akan bg bila korang nk kuar dr arrival hall.. then korang kena isi borang tu kat ctu, n kepilkan dengan passport utk imigresen check.

:: Borang putih yang korang wajib isi , so ingt bring ur own pen okey ::

Lepas slesai semua, kami terus bli tiket teksi ke hotel. Kami xnaik bas sbb xpasti lokasi hotel dan takut bas tinggal kami tepi jalan jer.. nangis la kami nk cari hotel sdri.. hihihi.. if nak slamt naik jer teksi then bg nama hotel kat driver teksi. Perjalanan ke Aonang aroung 30minutes. so abg teksi bercerita la cikit2 pasal Krabi, sesi suai kenal la kononnye J

Yeayy dah sampai.. teksi hantar terus depan pintu hotel. Tp kami xdpt check in sbb sampai awl sgt. Masa untuk check in around 11pagi. So tinggal dlu luggage hello kitty kita kat lobi hotel then kami cari kedai untuk breakfast. Makanan kat sana agak mahal la J

 :: NongEEd Halal Restaurant ::


 :: okey set boiled egg tu 200 baht n roti madu tu 90baht :: roti tu tersgt la sedap ::



 :: roti kat 7eleven .. tersgt la sedap.. tp mkn roti je mmg xkenyang la perut suami saya ::

by the way, hotel kami ni just 10minit jer jalan kaki ker Aonang beach, startbuck. Mcd, 7eleven semua dekat .. so malam2 mmg kami lepak tepi pantai sambil minum tea ais berbuih made in krabi .. syiokkkkk ooo...

 :: berderet kedai dekat hotel ::

:: dekat jer korang bleh jalan kaki :;


xsempat nk hbiskan entry ni, sbb server dan on balik. time to work guys. bubye .. to be continue .......

No comments: